Fotograful M.Carroll:Jurnaliştii trebuie să caute adevărul, să nu fie mulţumiţi cu superficialitatea

Un fotograf american recunoscut pentru experienţa acumulată de-a lungul anilor alături de Boston Globe, The New York Times şi Disney Corporation, Michael Carroll, a declarat, miercuri, la Bistriţa, că jurnaliştii trebuie să caute adevărul şi să nu fie mulţumiţi cu răspunsuri superficiale.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Fotograful M.Carroll:Jurnaliştii trebuie să caute adevărul, să nu fie mulţumiţi cu superficialitatea

Fotograful M.Carroll:Jurnaliştii trebuie să caute adevărul, să nu fie mulţumiţi cu superficialitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În calitate de preşedinte al organizaţiei Romanian Children's Relief (RCR) cu sediul în Massachusetts (SUA) şi al Fundaţiei Inocenţi, care oferă servicii pentru aproape 2.000 de copii cu dizabilităţi, romi sau săraci, Michael Carroll a declarat, miercuri, că nu a renunţat niciodată la meseria sa, care l-a determinat, după experienţa trăită în România, în luna ianuarie 1990, să nu rămână indiferent la destinul copiilor pe care i-a fotografiat şi care, la vremea aceea, erau ţinuţi în orfelinate, în spatele gratiilor.

"Am venit în România pentru prima oară în ianuarie 1990, alături de o echipă de medici şi jurnalişti americani şi, împreună cu ei, am descoperit drama copiilor cu HIV/SIDA din perioada comunistă. Am făcut mii de fotografii alb-negru fiindcă era iarnă atunci, în România, iar fotografiile alb-negru sunt expresive şi grave, dar una mi-a rămas întipărită în minte. E a unui copil care, din spatele unui pătuţ, priveşte cu o privire stingheră, prin grilaj. E ceea ce eu consider că este un simbol a ce se întâmpla în România", a declarat Michael Carroll.

După ce s-a întors în SUA şi a publicat fotografiile în ziarul Boston Globe, într-un documentar al dr. Bill Griffo de la Spitalul din New York/Centrul Medical Cornell care prezenta situaţia grea în care se găseau copiii orfani din România după Revoluţia din 1989 şi starea în care se găseau la vremea respectivă secţiile de pediatrie, Michael Carroll a fost apelat de mai mulţi americani care au dorit să afle cum pot ajuta copiii din fotografii.

"Le-am spus că nu e treaba mea, să se adreseze unei fundaţii caritabile şi să doneze acolo. Oamenii m-au ascultat, au sunat la fundaţii, dar nu au primit niciun răspuns concret, decât că poate, la un moment dat, se va încerca ceva. Din nou m-au căutat şi au insistat să le spun cum pot ajuta copiii din fotografiile mele. Atunci am cedat şi le-am spus să vină la mine acasă şi să vedem ce putem face. M-am trezit la uşă cu 40 de inşi. Aşa s-a născut Romanian Children's Relief (RCR)", a spus Carroll.

Mai întâi, organizaţia a donat copiilor din România materiale sanitare, îmbrăcăminte, jucării, bunuri care să le facă viaţa mai bună. Apoi, Michael Carroll s-a gândit că nu e de ajuns. În 1998 a pus bazele Fundaţiei Inocenţi, care desfăşoară o serie de programe destinate copiilor din Bistriţa-Năsăud şi Bucureşti.

"Mi-am dat seama că adevărul pe care l-am spus ca fotograf, ca jurnalist, a mişcat inimile oamenilor din SUA, dar acelaşi lucru voiam să se întâmple şi în România. De aceea, am fondat organizaţia, am investit în oameni care, la rândul lor, să rămână aici, să schimbe mentalităţi", a spus Carroll.

De altfel, Fundaţia Inocenţi desfăşoară activităţi zilnice pentru copiii preşcolari şi şcolari, programe pentru sugari, activităţi la pat pentru copiii care nu se pot deplasa, activităţi de educaţie/alfabetizare de la vârste mici, programe destinate părinţilor, dar are şi grupuri de consultanţă şi asistenţă pentru mame.

"Eu nu spun că jurnaliştii trebuie să facă exact ca şi mine. Suntem diferiţi. Nu putem fi toţi la fel, dar ei trebuie să fie profesionişti şi să nu fie mulţumiţi cu răspunsuri superficiale, indiferent din partea cui ar veni. Adevărul schimbă oameni şi vieţi", a spus el.

Carroll a adunat cele mai expresive fotografii în cartea "Picturing the Possible - The Story of Romanian Children's Relief", care prezintă o Românie văzută de Michael Carroll şi schimbările care au avut loc de-a lungul celor 20 de ani.

Povestea trăită de Michael Carroll şi cea a Fundaţiei Inocenti/Romanian Children's Relief este totodată şi subiectul filmului "Hand Held", regizat şi produs de Don Hahn.

Don Hahn, nominalizat de trei ori la premiile Oscar, a realizat un film documentar de 80 de minute care prezintă incredibila poveste de viaţă a lui Michael Carroll, cu accent pe ultimii 20 de ani, de când şi-a început activitatea caritabilă în România. Filmul a fost montat în studiourile Skywalker ale celebrului George Lucas. Filmările s-au făcut atât în SUA, cât şi în România, în special în zonele în care Fundaţia Inocenţi îşi desfăşoară activitatea, respectiv Bucureşti şi Bistriţa.

Veniturile din vânzarea filmului vor fi direcţionate tot spre Fundaţia Inocenţi. În partea a doua a anului, se vor organiza două vizionări în România, una în Bucureşti şi alta la Bistriţa.

"Eu spun că e un film documentar. Don l-a realizat în cel mai profesionst mod şi îi mulţumesc pentru acest lucru", a spus Carroll.

De altfel, joi, la Bistriţa se va desfăşura a patra ediţie a Olimpiadei Inocenţilor, eveniment organizat de Fundaţia Inocenţi, la care sunt aşteptaţi peste 250 de copii cu dizabilităţi care vor cânta, dansa şi se vor întrece în diferite sporturi. Toţi vor fi premiaţi cu diplome, trofee, tricouri şi şepci. Evenimentul, la care va participa şi Michael Carroll, va începe la ora 14.00, în centrul oraşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici